BULHARSKÝ JOGURT OBSAHUJE JEDINEČNÉ MLÉČNÉ KULTURY
Zázračná bakterie Laktobacilus bulgaricus s výjimečnými vlastnostmi, která je obsažená v bulharském jogurtu, se nachází pouze na Balkánském poloostrově, hlavně v Bulharsku. Mimo území postupně degeneruje. Právě proto Bulharsko vyváží mléčné kultury po celém světě (např. Japonsko, Rusko, Korea, USA a Blízký východ).
Odkaz na ČT1
video - Ukázka výroby tradičního bulharského jogurtu
Elixír zdraví a mládí - nejpřirozenější přírodní strava
Mléčné výrobky s živými mléčnými kulturami jsou od počátku vzniku člověka základním zdrojem života a zdraví.
Bulharsko je známé dlouhověkostí svého obyvatelstva. To je dáno právě velkou každodenní konzumací jogurtů a mléčných výrobků s živými kulturami. Před 100 lety, v roce 1905, bulhar Stamen Grigorov objevil příčinu kvašení bulharského jogurtu. Jsou jí dvě bakterie – lactobacillus bulgaricus a Strepcoccus termophilus. Životodárný produkt ale znají v Bulharsku ještě od dob osídlení thráckými kmeny.
V Bulharsku je jogurt známý od 13. století. Existují listiny v bulharském i jiných jazycích, které potvrzují, že výrobek byl používán v národním lékařství celá staletí. Poprvé se o jogurtu zmiňuje v písemné podobě v 8. století pramen, který turecky píše o „jogurut“. O několik století později se jméno změnilo na „jogurt“. Avšak podle historiků je slovo „jogurt“ hunsko-altajského původu a tak je spojeno s Prabulhary. „Jog“ znamená „hustý“ a „urt“ = mléko. Jsou zachovány údaje, že Čingischán dával armádě jako potravu jogurt. V západní Evropě se podle pramenů jogurt objevil v roce 1644. Podle legendy vyléčil z průjmu Turek ovčím jogurtem franckého imperátora Ludvíka XI., píše Nevena Mirčeva v Standartnews.
Bulharský jogurt s živými mléčnými kulturami, Lactobacillus delbrueckii sp. bulgaricus a Strepcoccus salivarius sp. Thermophilus, žijící v symbióze.
Jogurt je potravina, která by v našem jídelníčku rozhodně neměla chybět. Je důležitá pro naší mikroflóru v žaludku a tím blahodárně působí na trávicí ústrojí. Jogurt obsahuje probiotické látky. Proabiotika jsou přípravky obsahující symbiotické živé mikroorganizmy v lyofilizované a fermentované podobě, které jsou užívány s cílem vyloučit a zmírnit účinky škodlivých faktorů a příznivě ovlivňovat organizmus. Probiotika se používají po léčbě antibiotiky.
bulharský jogurt zabraňuje rozšiřování nežádoucích bakterií ve střevech
bulharský jogurt je bohatý na vitamíny A, B2, B12, D, kyselinu listovou
bulharský jogurt je zdrojem vápníku a fosforu, konzumace bulharského jogurtů zvyšuje obranyschopnost imunitního systému organismu
bulharský jogurt je dobře stravitelný, doporučuje se v dietách
bulharský jogurt je dobrým zdrojem bílkovin
bulharský jogurt obsahuje jedinečné mléčné kultury
bulharský jogurt podporuje růst a vývoj dítěte.
Jogurt je potravina, která by v našem jídelníčku rozhodně neměla chybět. Je důležitá pro naší mikroflóru v žaludku a tím blahodárně působí na trávicí ústrojí. Jogurt obsahuje probiotické látky. Proabiotik jsou přípravky, obsahující symbiotické živé mikroorganizmy v lyofilizované a fermentované podobě, které jsou užívány s cílem vyloučit a zmírnit účinky škodlivých faktorů a příznivě ovlivňovat organizmus. Probiotika se používají po léčbě antibiotiky.
Každodenní konzumací bulharského jogurtů s živými mléčnými kulturami snižujeme riziko různých onemocnění (např. rakovina, plísňové onemocnění, zažívací potíže).
Společný název pro mléčné bakterie, které zabezpečují v mikroflóře několik funkcí, je Lactobacilus acidophilus.
V zažívacím traktu mléčné bakterie vytvářejí příznivé prostředí pro mikrobiologickou rovnováhu a vytvářejí přirozenou barieru infekčním bakteriím.
Mléčné bakterie podporují vylučování exkrementů a prospívají střevní mikroflóře. Působí proti průjmu, zácpám a nadýmání, jsou příznivé na střevní onemocnění, fermentují cukr, omezují hnilobné procesy a snižují riziko výskytu karcinomů ve vaginálním prostředí, brání přemnožení patogenních organismů, zmírňují chronické výtoky, zabraňují infekci v dutině ústní, podporují odolnost organismu. Vhodné proti alergiím. Zmírňuje záněty.
Jogurt redukuje hladinu cholesterolu v krvi.
Bakterie mléčného kvašení ve velké míře rozhodují o tom, jaký bude náš zdravotní stav, jak bude vypadat naše kůže a pleť.
Upozornění !!
S přídavkem cukru do jogurtu dojde v důsledku tvorby kvasinek ke zhoršeni jeho stravitelnosti.
Pro léčebné účinky jsou vhodné neochucené bílé jogurty s živými mléčnými kulturami. Mléčné výrobky jsou přirozeně biologicky konzervovanými výrobky.