Recepty
Jogurtový dort
K přípravě potřebujete:
Korpus:
- 80 g – mouky
- 80 g – cukru krupice
- 1 lžíce oleje
- 3 vejce
Postup:
Žloutky + cukr krupice ušleháme, pak přidáme olej, mouku a nakonec zlehka zamícháme ušlehaný sníh z bílků. Nalejeme do dortové formy vyložené papírem. Pečeme při teplotě 160 °C.
Po upečení strhneme papír z korpusu a necháme vychladnout.
Náplň:
- 500 ml – šlehačky
- 500 g – odkapaného bulharského jogurtu
- 50 g – želatinový stužovač za studena
- 100 g – cukru krupice
Postup:
Jogurt + cukr ušleháme, zvlášt ušleháme šlehačku, pak vše lehce zamícháme a nakonec přimícháme rozpuštěnou želatinu.
Postup:
Po zchlazení korpus vložíme zpět do formy a nalejeme hotový jogurtový krém. Dáme zchladit do lednice. Vyjmeme formu, boky dortu namažeme čokoládovou polevou a vršek zdobíme dle fantazie ovocem, čokoládou...
Musaka
K přípravě potřebujete:
- 500 g – mletého masa
- 1 kg – brambor nakrajené na malé kostičky
- 250 g – nakrájených čerstvých nebo sterilovaných rajčat
- 1 velká cibule
- 60 ml – olej
- 250 ml - vody
- 1 lžíce - sladké papriky
- sůl, pepř, čubrica, čerstvá zelená petržel
Postup:
Maso se rozmíchá s trochou vody a mletou červenou paprikou. Pak se přidají brambory, cibule, olej, sůl, pepř, čubrica, zelená petržel a voda, vše se důkladně promíchá a dá se péct na 200 °C do trouby. Po 20 min. se přidají nakrájená rajčata a vše se znovu promíchá. Vrchní část zahladíme do roviny, aby byla připravená na zalivku, a upečeme do zlatova.
Zálivka:
- 3 vejce
- 3 lžíce – hladké mouky
- 500 g – bulharského jogurtu
- 200 ml – mléka
- na špičku nože - jedlá soda
- sůl
Postup:
Vejce rozšleháme, pak přidáme mouku a rozmícháme do hladka. Na konec se zamíchají ostatní suroviny. Takto připravená zálivka se naleje na připravené zapečené brambory a nechá se do zlatova zapéct.
Hotová musaka se servíruje s bulharským jogurtem. Na vrchní část se dají dvě lžíce bulharského jogurtu.
Tarator – studená polévka
K přípravě potřebujete:
- 2 kusy – na hrubo nastrouhané okurky
- 250-500 ml - studené vody
- 1 l - pravého bulharského jogurtu
- 4 lžíce - oleje
- 1 - 2 stroužeky česneku
- Sůl, kopr - dle chuti
- Kdo má rád ořechy, tak přidá i mleté vlašské ořechy.
Postup:
Všechny suroviny se smíchají dohromady. K taratoru se jí bílý čerstvý nebo nasucho opečený chléb.
Špenátová polévka
K přípravě potřebujete:
- 500 g – čerstvého listového špenátu
- 50 g – rýže
- 75 ml – oleje
- 1 l – vody nebo zeleninového vývaru
- 1 velká cibule na jemno nakrájená
- sůl, pepř
Postup:
Cibuli osmažíme, aby byla sklovitá, pak se přidají ostatní suroviny a vaříme, až je rýže měkká. Do hotové polévky přidáme dvě lžíce bulharského jogurtu.
Rýže s cuketou
K přípravě potřebujete:
- 1 kg – cukety nakrájené na kostičky
- 2 střední cibule nakrájené na kostičky
- 100 ml – oleje
- 330 ml - vody
- sůl, kopr, pepř
Postup:
Olej + cibule + rýže + sůl + kopr + pepř se orestují, až rýže zbělá. Pak přilejeme vodu a dáme na 200 °C do trouby. Po 20 min. se směs zamíchá a uhladí na zalití zalivky.
Zálivka:
- 3 vejce
- 3 lžíce – hladké mouky
- 500 g – bulharského jogurtu
- 200 ml - mléka
- na špičku nože - jedlá soda
- sůl
Postup:
Vejce rošlehame, pak přidáme mouku a rozmícháme do hladka. Na konec zamíchají ostatní suroviny. Takto připravená zálivka se naleje na připravené zapečené brambory a nechá se do zlatova zapéct. Hotová rýže s cuketou se servíruje s bulharským jogurtem. Na vrchní část se dají dvě lžíce bulharského jogurtu.
Ajran – jogurtový nápoj
K přípravě potřebujete:
- 500 g – bílého jogurtu
- 250 ml – vody
- sůl, může být i pepř, případně trochu prolisovaného česneku
Postup:
Jogurt s vodou důkladně rozšleháme kvedlačkou anebo ve šlehači. Podáváme ve sklenici dobře vychlazený. V Bulharsku se servíruje ke každému – i masitému – jídlu, což může být pro někoho trochu nezvyklé.
Je to nejlepší nápoj v horkém létě.